Drawing block

Afgelopen paar weken zat ik even in de rats.. Na weken van onafgebroken foutloos tekenen en schilderen kwamen ineens daar de tekeningen die telkens niet lukten.

Perspectief klopte niet, de kleuren waren niet mooi, te groot, te dik. Te klein…enfin.. Niets kon mijn goedkeuring wegdragen. De ene tekening na de andere verdween diep zuchtend en soms vloekend in de papierbak nadat ik uren bezig was geweest.

Speelt de druk van een eigen boek maken daarin mee? Ja, ik denk het wel. Nu ineens duizenden ogen (zo voelt het) op mijn tekeningen gericht zijn, moeten ze nu wel echt goed goed zijn. Niet zomaar goed, maar echt goed goed… 

Dus verdween mijn intuitie, mijn onderbuikgevoel, mijn vingers die vanzelf hun weg vonden via een beeld in mijn hoofd. Ik had heel veel beelden, maar mijn vingers werkten niet mee, mijn potlood ging pardoes de andere kant op. De kleuren waren ineens saai, levensloos en ik had te weinig kleuren. Ziedaar de hoge tekenlat die ik mezelf oplegde. 

De nieuwe kleuren en een lekker voorraadje papier zorgden voor een opkikkertje. Vastbesloten mijn flow weer te hervinden, zette ik me weer aan de tekentafel. Ik heb mijn eigen ritueeltje om in de stemming te komen. Dankzegging aan mijn voorouders, wierookje aan, potloden geslepen, gum in de aanslag, twee glazen jampotten gevuld met helder water, alle aquarelnapjes open, mengbordje schoon, poes op een kussen naast mij, bakkie thee erbij met een stuk chocola en ik ga los. 

Warempel, mijn potlood vloog over het papier, de kleuren vonden zichzelf. Gejuich bij mij en bij Jacob Jan. Hoeraaa!

Nieuwe scene, eerste tekening: nee… Te dik. Hup, naar bed. Morgen is er weer een dag. 

Tweede tekening: nee… Kleuren klopten niet en de verhouding was ook niet oke… Aargghh, derde poging: diep adem gehaald. Potverdrie, ik laat me toch niet gek maken zeker! Maar nu wist ik wat er fout was. Mijn focus, die klopte niet. En ineens was de focus er weer en mijn tekening ook!

Geploeter dus. Dan zegt manlief: kunst maken is vaak drie weken geploeter en de afvalbak in. Wat je daarna maakt is een vervolmaking van eerdere pogingen. 

Drawing block is geen drawing block, maar geploeter totdat je het vervolmaakt. 

 Edit